Nederlands

Plan je fietstocht

Workum - Lemmer

Afstand: 52,4 kilometer
Vandaag verlaat je Workum, een aantrekkelijk Zuiderzeestadje dat rond 1400 al een relatief drukke havenstad was. Je vindt er nog aardig wat scheepswerven uit die tijd. Via de Aldedyk, een oude Zuiderzeedijk en een stille getuige van de strijd van de Friezen tegen het water vervolgt de route zich richting Hindeloopen. Hier krijg je weer zicht op het water. Net als Workum en Stavoren behoort Hindeloopen tot de Friese Elf Steden. Via Molkwerum bereik je de oudste stad van Friesland: Stavoren

Vervolgens fiets je langs het mooiste stukje IJsselmeerkust van Friesland. Het Gaasterland is lichtglooiend en mag gerust spectaculair genoemd worden met zijn bossen, baaien en kliffen. Vlak na de afslag naar Skarl wordt de eindeloze dijk met grazende schapen onderbroken door prachtige uitzichten over het IJsselmeer. Je fietst hier op ‘gaasten’, dat zijn hoogtes die in de IJstijd zijn ontstaan toen schuivende gletsjers de bodem omhoogstuwden.

Wanneer je langs een wat drukkere N-weg over de Sylroede fietst, kun je meteen na de brug rechtsaf even van de route afwijken om het ir. D.F. Woudagemaal van dichtbij te gaan bekijken. Dit prachtig ontworpen gemaal in de stijl van de Amsterdamse School staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld.

PS. In Lemmer woont één van onze vrijwilligers. Hij heeft een tuintje met een rustpunt, ga gerust even zitten als je langsfietst!

Snelle feitjes

  • De Friese Elf Steden
  • Gaasterland
  • Fotolocatie: de Leijen Sondel

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf Amsterdam met de klok mee.

Meer informatie