Nederlands

Plan je fietstocht

Medemblik - Workum

Afstand: 69 kilometer
Tussen Medemblik en Den Oever oogt het landschap heel anders. Je fietst hier door de Wieringermeerpolder, de enige echte Zuiderzeepolder. Deze werd namelijk drooggelegd in 1930, vóór de Afsluitdijk er was. In de buurt van Den Oever kom je door het eerste van de schaarse stukjes bos op deze route. Het Dijkgatbos is aangelegd nadat de Duitsers vlak voor hun aftocht in 1945 twee gaten in de dijk van de pas aangelegde polder bliezen.

Via Hollands meesterwerk van watermanagement, de Afsluitdijk, verlaat je Noord-Hollandse bodem en zet je koers naar Friesland. Vanaf Den Oever is het 32 kilometer rechtuit fietsen over de Afsluitdijk. Saai? Het is uniek in Nederland. Links de Waddenzee, het grootste getijdengebied ter wereld en gekroond tot UNESCO Werelderfgoed. Rechts het nu zoete water van de voormalige Zuiderzee En dan omvatten de Zuiderzeewerken ook nog grote inpolderingen.

Het eerste Friese dorp waar je doorheen fietst is Makkum. Vroeger werd dit dorp ook wel de ‘Poort naar de Zuiderzee’ genoemd. Kooplieden uit Bolsward gebruikten de haven van Makkum in de 17e eeuw om handel te drijven met landen rond de Noordzee en Scandinavië. Vele herenhuizen, het waaggebouw en statige pakhuizen in Makkum dateren uit die tijd.

Let op: Afsluitdijk gesloten tot 2025
Rijkswaterstaat werkt tussen 2018 en 2025 aan versterking van de Afsluitdijk. Tijdens de werkzaamheden kun je niet over de dijk fietsen, waarschijnlijk tot eind 2025. In de zomer vertrekt elk uur (in de winter elke vijf kwartier) een gratis fietsbus met plek voor 15 fietsen vanaf het Avia tankstation in Den Oever naar Kornwerderzand. De bus stopt ook bij het Vlietermonument. Meer informatie vind je hier.

Snelle feitjes

  • 32 kilometer lange Afsluitdijk
  • Dijkgatsbos
  • Fotolocatie: Waddencenter, Kornwerderzand

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf Amsterdam met de klok mee.

Meer informatie