Nederlands

Plan je fietstocht

Lemmer - Kraggenburg

Afstand: 51,1 kilometer
Fietsend door Lemmer is meteen duidelijk waar dit stadje tegenwoordig van leeft. Het is een watersportstad bij uitstek die vele toeristen trekt. Eind 19e eeuw was Lemmer een van de belangrijkste vissersplaatsen van Nederland, met een vloot van 146 schepen. Op de Zuiderzee werd volop gevist op onder andere haring, aal, bot, spiering en garnalen.

Vanaf Lemmer laat je het water achter je en duiken je het binnenland in. Toch fiets je hele stukken langs of op een dijk. Vóór de Noordoostpolder uit het water werd getoverd, lag de Zuiderzee aan de rechterkant van de dijk. Kuinre en Blokzijl waren, net als Lemmer, havenplaatsjes aan zee. De oude haven van Kuinre ligt nu midden in het Kuinderbos en is populair onder ringslangen en libellen. Om deze bijzondere plek te bekijken, moet je 200 meter van de route af. De haven staat aangegeven met een paddenstoel waar je langsfietst.

Bij het naderen van Vollenhove houden de vergezichten met uitgestrekte weidevelden en grazende schapen op en komt weer een vleugje Zuiderzee in beeld. Je fietst langs de haven van Vollenhove van waaruit in de 19e eeuw vele vissersboten de Zuiderzee opvoeren om haring te vangen. Verderop zie je het Vollenhoverkanaal dat Overijssel scheidt van Flevoland.

Snelle feitjes

  • Uitgestrekte weidevelden
  • Ringslangen en libellen
  • Fotolocatie: Kerk Blankenham

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf Amsterdam met de klok mee.

Meer informatie