Nederlands

Plan je fietstocht

Kraggenburg - Elburg

Afstand: 58,2 kilometer
Je fiets dat nieuwe land in, de Noordoostpolder. Via Kraggenburg en het Voorsterbos door het platte polderlandschap waar alles schijnbaar zo recht mogelijk is aangelegd. Maar dan kom je bij een waar eiland op het droge, met een drooggevallen haven en een zeer interessante geschiedenis. Schokland, nu UNESCO Werelderfgoed, was tot aan de inpoldering een eiland, dat er regelmatig van langs kreeg van de Zuiderzee. Hele stukken land werden weggeslagen. Dat ging zo ver dat de laatste 600 ‘Schokkers’ in 1859 definitief moesten evacueren. Bij de drooglegging zijn hier veel belangrijke archeologische vondsten gedaan, zoals een voetafdruk uit de prehistorie, die je kunt bezichtigen in Museum Schokland, langs de route.

Via de balgstuw Ramspol in Ramsdiep verruil je het nieuwe land weer voor het oude. Je zet je Zuiderzeetocht voort door de middeleeuwse straten van de bruisende Hanzestad Kampen. Vanaf de bijzondere Stadsbrug met zijn kabels en raderen heb je een prachtig zicht op de eeuwenoude stad aan de IJssel. In de late middeleeuwen was Kampen een van de machtigste en meest welvarende steden van Noordwest-Europa. Door de ligging aan de IJssel en de Zuiderzee kon de stad zowel handeldrijven over zee als met het achterland. Veel gebouwen uit die tijd staan nog overeind, zoals de stadspoorten, delen van het oude Raadhuis en het Gotische Huis. Vervolgens trap je door langs het Veluwemeer.

Snelle feitjes

  • Noordoostpolder
  • Middeleeuwse straten
  • Fotolocatie: Zomerdijk, Oostwolde

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf Amsterdam met de klok mee.

Meer informatie