Nederlands

Plan je fietstocht

Hoorn - Medemblik

Afstand: 49 kilometer

De eerste Westfriese stad die je vandaag tegenkomt is Hoorn. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog was Hoorn even de belangrijkste handelsstad van Holland. Dat kwam doordat Amsterdam in eerste instantie de kant van de Spanjaarden koos, terwijl veel steden zich achter de Opstand schaarden. De Zuiderzeesteden blokkeerden samen met de watergeuzen de haven van Amsterdam. Dit ontaardde bij Hoorn in de Slag op de Zuiderzee tussen de Spaanse vloot en de opstandelingen. Voorbij de Binnenhaven zie je op de Bossuhuizen kleurige friezen waarop de Slag op de Zuiderzee is afgebeeld (Slapershaven 1, aan je linkerhand).

Met Hoorn was Enkhuizen een van de welvarendste steden in de ‘Gouden Eeuw’, de ongekende Hollandse bloeiperiode tussen grofweg 1600 en 1700. Beide steden waren standplaats voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) die het alleenrecht had om handel te drijven met Azië (Oost-Indië). De welvaart die de handel heeft gebracht, zie je nog altijd aan de praal in beide binnensteden. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vind je er van alles over. Een bezoek is een echte aanrader.

Veer naar Stavoren
Van april tot oktober vaart een veerboot tussen Enkhuizen en Stavoren, in Friesland. De veerdienst bestaat al sinds 1886, lang voordat de Zuiderzee het IJsselmeer werd. Het is een leuke vaartocht van nog geen anderhalf uur en een ontspannen alternatief voor de Afsluitdijk, die tot eind 2025 niet te befietsen is (er rijdt wel een gratis fietsbus). Maar je mist ook een flink stuk van de route.

Snelle feitjes

  • Veer naar Stavoren
  • Westfriesland
  • Fotolocatie: Vuurtoren de Ven, Enkhuizen

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf Amsterdam met de klok mee.

Meer informatie