Nederlands

Plan je fietstocht

Elburg - Spakenburg

Afstand: 52,6 kilometer

Vandaag begint de etappe in het mooie stadje Elburg. Het vierkante vestingstadje lijkt binnen de stadsmuren uit 1392 haast een museum. Het gehele stratenplan en de gebouwen dateren nog uit die tijd. Het Hanzestadje lag oorspronkelijk op een andere plek. Waarschijnlijk vanwege problemen met de niets ontziende Zuiderzee heeft de hertog van Gelre in die tijd de opdracht gegeven om de stad op een andere plek op te bouwen. De priester was wat laat met zijn toestemming om de kerk mee te verhuizen en daarom ligt deze aan de rand van de stad in plaats van in het midden.

Je vervolgt de route langs verschillende randmeren van de Flevopolder. Het nieuwe land lonkt vanaf de overkant. Via de Zuiderzeestraatweg fiets je Harderwijk binnen, nog zo’n aardig middeleeuws Hanzestadje waar de Zuiderzeevisserij tot 1932 een belangrijke rol speelde. Met een fietsvoetveer steek je bij strand Horst het water over om de poldergrond van Zuidelijk Flevoland nader te bestuderen. Na Zeewolde, genoemd naar een verzwolgen middeleeuwse nederzetting Seaewald ongeveer op deze plaats, fiets je een heel stuk door een heus bos. Dit Horsterwold is het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland. Ondanks dat het een jong bos is, staan er behoorlijk grote bomen.

Snelle feitjes

  • Strand Horst
  • Flevopolder
  • Fotolocatie: Arkersluis Nijkerk

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf Amsterdam met de klok mee.

Meer informatie