Nederlands

Plan je fietstocht

Amsterdam - Hoorn

Afstand: 50,6 kilometer

Vanuit Amsterdam fiets je binnen tien minuten van een drukke begin 20e-eeuwse woonwijk, over de Schellingwoudebrug en onder de ringweg door, naar de rust van het buitengebied. Bij Durgerdam krijg je goed zicht op het water waar deze route om draait. Het gebied waar je doorheen fietst heet Waterland. De naam zal je niet verbazen met al die sloten, meertjes en watertjes om je heen. In de 11e eeuw probeerden boeren uit Westfriesland het ongerepte veengebied geschikt te maken voor akkerbouw door het te ontwateren. Maar daardoor klonk het veen in en binnen een paar generaties was het land toch weer te nat.

Toeristisch trio
Zowel Monnickendam als Edam waren in de 16e en 17e eeuw drukke handelssteden dankzij hun open verbinding met de zee. Volendam werd rond 1600 gesticht als buitenwijk van het welvarende Edam. De rijkdom van weleer zie je terug in de architectuur van de oude binnenstadjes: deftige straten met statige koopmanshuizen en pakhuizen.

Gemalen Warder en Cees Mantel
Net voorbij het plaatsje Warder kom je langs het Gemaal Warder: een modern gemaal uit 1998. Noord-Holland ligt voornamelijk onder zeeniveau en dat kun je vanaf hier goed zien. Het waterpeil in het Markermeer achter je is flink hoger. De gemalen pompen het water naar het Markermeer en houden zo de achtergelegen polder droog. Verderop, na Schardam, kom je nog zo’n gemaal tegen. Het Gemaal Cees Mantel is écht gloednieuw, het werd geopend in 2017. Het pompt rustig 2000 kuub water per minuut weg (een vol Olympisch zwembad). Het gemaal ligt bij de Westfriese Omringdijk, een 126 kilometer lange zeewering die in de 13e eeuw is ontstaan toen de Westfriezen hun kleinere dijken op elkaar aansloten. De dijk omsluit Westfriesland, het gebied tussen Alkmaar, Enkhuizen en Schagen, dat zich van oudsher onderscheidt van de rest van Noord-Holland.

Snelle feitjes

  • Gemalen Warder en Cees Mantel
  • Vele sloten, meertjes en watertjes
  • Fotolocatie: Haven Volendam

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf Amsterdam met de klok mee.

Meer informatie